Settings

Lessen vanaf 16,5 Jaar

2todrive

STAP 1: WAT IS 2TODRIVE?

Met 2toDrive kun jij eerder je rijbewijs halen. Je hoeft je niet te registreren voor 2toDrive en mag vanaf 16,5 jaar ons benaderen om te starten met autolessen. Vanaf 17 jaar kun je het rijexamen afleggen. Geslaagd en je rijbewijs in de pocket? Dan mag je tot je 18e de weg op onder begeleiding van een coach. Wel zo handig toch?

2toDrive bestaat sinds 2011 en is ingevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten. Sinds de start hebben al veel jongeren vervroegd hun rijbewijs gehaald. Beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive zorgt ervoor dat jij onder relatief veilige omstandigheden rijervaring kunt opdoen. Zo word jij een zelfverzekerdere bestuurder en heb je minder kans op brokken in het verkeer.

theorie

STAP 2: START MET JE THEORIE-EXAMEN

Ben jij 16 jaar? Dan kun je het theorie-examen afleggen. Dit betekent dat jij deze toets dus al mag maken voordat je begint met rijlessen. Tijdens het examen laat je zien dat je gevaar herkent en je verkeerskennis en -inzicht goed is. Je hebt dit theoriecertificaat nodig om straks het rijexamen af te leggen. 

Wil jij meer weten over het theorie-examen? Op de pagina van het CBR vind je informatie over de kosten, aanvraag en inhoud van het examen.

RIJLES

STAP 3: BEGIN MET RIJLESSEN

Eindelijk is het zover: je bent 16,5 jaar en mag beginnen met rijlessen!  

Rijles Academy

1.Heeft een goed slagingspercentage.

2.Werkt met een leskaart waarop je ziet hoe ver je bent met je opleiding.

3.Maakt duidelijke afspraken bij het uitvallen van een rijles, instructeur of lesauto.

4.Legt uit waarom het goed is om een Tussentijdse toets te doen bij het CBR.

5.Laat je pas op examen gaan als je veilig en zelfstandig rijdt.

6.Houdt rekening met de coronaregels.

7.Werkt met instructeurs die wettelijk het recht hebben om rijles te geven. Dat kun je zien aan de WRM-bevoegdheidspas.

COACHES

STAP 4: KIES JE COACHES

Als je geslaagd bent voor je rijexamen dan rij je tot je 18e verjaardag onder begeleiding van een coach. Dit is erg handig, want vanwege het gebrek aan rijervaring kan het soms wel eens lastig zijn om bepaalde verkeerssituaties in te schatten. De coach zit straks naast jou om je in deze situaties te helpen.

De keuze voor wie jou straks gaat begeleiden ligt bij jou. Iedereen die aan de voorwaarden voldoet mag coach worden. Dit kan dus bijvoorbeeld een familielid, vriend of bekende zijn. In totaal mag je minimaal 1 en maximaal 5 coaches kiezen. 

ONLINE

STAP 5: LAAT JE COACHES ZICH ONLINE AANMELDEN

Met 2toDrive kun jij als 17-jarige onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen. Inmiddels heb jij gekozen wie jou gaat coachen zodra je geslaagd bent voor je rijexamen. Check voor de zekerheid op deze pagina of jouw coaches aan de voorwaarden voldoen.

De volgende stap is dat jouw coaches zichzelf online aanmelden. Dit kan via deze pagina. Pas op het moment dat al jouw coaches succesvol zijn aangemeld, kun jij een begeleiderspas aanvragen. Op deze pas staan de namen van je coaches vermeld. Je hebt de begeleiderspas nodig als je straks samen met een coach de weg op gaat.

BEGELEIDERSPAS

STAP 6: VRAAG DE BEGELEIDERSPAS AAN

Als je meedoet met 2toDrive heb je een begeleiderspas nodig. Op deze pas komen de namen van jouw coaches te staan. De begeleiderspas zorgt ervoor dat je vanaf je 17e samen met je rijbewijs en een coach de weg op mag. Vanaf het moment dat je 16,5 jaar oud bent kun je de begeleiderspas aanvragen. Het is belangrijk dat alle coaches zichzelf succesvol hebben aangemeld, vóór jij de begeleiderspas aanvraagt.

Aanvragen begeleiderspas
Je vraagt de begeleiderspas aan via de RDW. Nadat je bent ingelogd met je DigiD verschijnen de coaches in beeld die zich hebben aangemeld. Jij kiest welke coach(es) je op je pas wilt zetten. Je sluit de aanvraag af door een online betaling van €25,-. Je aanvraag wordt vervolgens door de RDW gecontroleerd. Goedgekeurd? Dan stuurt de RDW de begeleiderspas de volgende werkdag op. Indien je later extra coaches toe wilt voegen, moet je een nieuwe pas aanvragen en zijn de kosten opnieuw €25,-.

Let op: Je kunt zonder begeleiderspas geen rijbewijs aanvragen. Bij het aanvragen van je rijbewijs controleert de gemeente of jij een begeleiderspas hebt aangevraagd. 

RIJBEWIJS

STAP 7: BEHAAL JE RIJBEWIJS

Vanaf 17 jaar mag jij het rijexamen afleggen. Zenuwachtig? Relax, je bent echt niet de enige. Laat je examinator zien dat je veilig en zelfstandig rijdt. Perfect hoeft niet. Op deze pagina vind je enkele tips die jou kunnen helpen bij het halen van je examen. Een goede voorbereiding is al het halve werk. 

Rij-examen behaald?
Dan mag jij het rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis of stadsdeelkantoor van jouw woonplaats. Hiervoor moet je wel alvast de begeleiderspas aangevraagd of in bezit hebben. Vergeet daarnaast niet om een geldig legitimatiebewijs en een kleurenpasfoto mee te nemen. Na vijf werkdagen is jouw rijbewijspasje klaar. Vanaf dat moment mag je samen met je begeleiderspas en coach de weg op!

BEGELEIDING

STAP 8: RIJ ONDER BEGELEIDING VAN EEN COACH

Je hebt je rijbewijs op je 17e gehaald. Gefeliciteerd! Je bent nu beginnend bestuurder en klaar om je eerste kilometers te maken. Wanneer je het rijbewijs hebt gehaald kun je autorijden, toch? Nou, het kan in het het begin nog wel eens lastig zijn om bepaalde verkeerssituaties goed in te schatten. Jouw coaches zijn er om je in dit soort situaties te helpen.

ZELFSTANDIG

STAP 9: GA ZELFSTANDIG DE WEG OP

Je hebt je rijbewijs op je 17e gehaald. Gefeliciteerd! Je bent nu beginnend bestuurder en klaar om je eerste kilometers te maken. Wanneer je het rijbewijs hebt gehaald kun je autorijden, toch? Nou, het kan je bent 18 geworden. Vanaf dit moment mag je zonder coach de weg op en heb je dus ook geen begeleiderspas meer nodig. Als 2toDriver heb jij rijervaring opgedaan waarmee jij een zelfverzekerdere en veiligere bestuurder bent geworden. Toch zijn beginnende bestuurders door minder rijervaring nog altijd vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. Het kan vaak onwennig zijn om zelfstandig de weg op te gaan.

Gratis Proefles
begin met chatten !
Hulp Nodig ?
Hoi, Kan ik je helpen